28 d’octubre del 2011

descobriments octubre (arxiu)

Un amic va fer un treball final de carrera sobre “L’aprenentatge cooperatiu a l’ESO”. Gràcies per deixar-me’l llegir i Enhorabona! (aviat en trobareu referències).
                                                                                                                                                                                                    
 
 Ja hem entregat la Memòria de Pràctiques del Curs de Monitors, i amb ella, queda una mica tancada la curiositat de Quines similituds tenen el món del lleure i l'educació formal(curs de monitors i experiència al Casal d'Estiu)
 
Podeu llegir una part de la memòria aquí (PDF). Pel que fa a la pregunta és que: totes dues, lleure i formal, tenen la finalitat d’educar, però a més, la formal d’ensenyar, i això la fa, com diu la seva paraula més formal i més rigorosa. Això no treu que el lleure no tingui importància. Ans el contrari, potser allò quahe l’educació formal no arriba a fer (perquè la tasca d’ensenyar ja requereix molt) ho fa el lleure. I per tant, crec que se’n beneficien l’un de l’altre. A més, cap dels dos es dedica estrictament a una finalitat sinó que com en tot, la globalitat hi és present (sinó, malament).

Precisament avui, dia 1, Carles Capdevila en fa referència: “Estic content. Perquè avui comencen el curs els esplais i agrupaments, i els seus caps i monitors són un col·lectiu al qual estic agraït, com a pare i ciutadà, per l'entusiasme amb què eduquen les criatures. Admiro com superen la indiferència amb què els tracta qui no coneix la seva feina. No els ho posem fàcil, però ningú no els rebaixa l'alegria ni la moral. Són el pla nacional de valors amb potes
                                                                                                                       
 
Sobre ESCOLES INNOVADORES, ja tinc més informació sobre una d’elles: L’escola Waldorf de Vallgorguina, que du a terme (com diu el seu nom) la Pedagogia Waldorf. Llegiu-ne aquí (PDF)la informació que he resumit -de moment- d'una font. Ja l’aniré ampliant!

1 d’octubre del 2011

Octubre


Read it in English here.

Ja estem a l’octubre i la tardor que no arriba! Però tinc moltes històries sobre animals. La fauna del Baix Montseny que em persegueix. Hem tingut la visita d’un ratolinet al menjador durant dues nits que va acabar amb la seva indesitjada mort; una sargantana va passejar-se per tots els meus llibres de l’habitació fins que va desaparèixer (potser un dia agafeu Harry Potter i resulta que el seu animal domèstic ha deixat de ser la Hedwig per ser una sargantana); cada dia ens rep un gat a la porta d’entrada; un eriçó maquíssim passava lleuger per davant de casa; malauradament un gat va passar entre les rodes del cotxe a la carretera (li he encès una espelma); una formiga enorme va entrar al meu pot dels fruits secs... amb tanta fauna, hauré de tornar a llegir Beatrix Potter.

Fa poc que vam passar la pel·lícula de Summerhill a casa amb molt bona companyia, un canó que projectava la pantalla enorme, uns sofàs, crispetes i pastís, subtítols o traducció simultània, debat final i molta passió. Trobeu-ne referències a Cròniques.

Tornarem a fer-ne una segona sessió en la qual hi esteu més que convidats. Posats a veure realitats educatives i trencadores del món ens hem proposat de veure tots junts “Pensant en els altres”, un documental real d’una escola japonesa molt interessant. També hi podeu venir! I finalment, passarem també el documental “What the bleep do you know” més endavant.

Estic ben contenta d’haver-me subscrit al diari ARA! És el referent, la cultura, l’humor, el sentit comú, la certesa, la serenitat, la varietat, la innovació, el dia d’avui... amb els personatges que el conformen que són Carles Capdevila, Antoni Bassas, Albert Om, Joan Maria Pou, Salvador Cardús, Sívia Bel, Rosa Regàs i d’altres periodistes, actors i actius, escriptors...; i amb suplements com Criatures i AraKids i tants d’altres.

Per fi ha arribat l’hora en què anirem al concert de Blackmore’s Night a Salisbury (UK)!!! Quina emoció. Ja us ho explicarem.

Escriviu-me per qualsevol cosa a gcolelsa7@alumnes.ub.edu

Que tingueu una bona tardor,
gisela


ENGLISH OCTOBER


We entered October and the autumn doesn’t visit! I have any animal stories, though. 
The Baix Montseny fauna is very present. We had a little mouse visit for two nights in the sitting room, unfortunately he finally died; a lizard had a long walk through all my books until she disappeared (maybe one day you take Harry Potter book and you see Hedwig has changed into a lizard!); every day there is a cat awaiting in the front door; a cute hedgehog passed through the fence; a ant came into my dried fruits jar... with all these animals I will have to read Beatrix Potter!
Just a little ago we watched the Summerhill film at home, with very good company, a big screen, the sofas, cake, subtitles or simultaneous translation, debate and lots of passion. Find out more in Chronicles.
We will have another session for the ones who could not come and you are all more than invited. Now that we are into the world of educational realities out of order in the world, we planned to watch “Thinking of others”, a real documentary about a Japanese school. And finally, we will also have “What the bleep do you know” in another session.
I am very happy that I have subscribed in the ARA newspaper! With all the personalities who write there: Carles Capdevila, Antoni Bassas, Albert Om, Joan Maria Pou, Salvador Cardús, Sílvia Bel, Rosa Regàs and many more.
Finally the time for Blackmore’s Night concert has come! We will tell you next month.
Write to me for anything at gcolelsa7@alumnes.ub.edu
Have a nice autumn,
Gisela